‘We zijn bestemd om te stralen,
zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is
te openbaren.
Die glorie is niet slechts in enkelen,
maar in ieder mens aanwezig.
En als we ons licht laten schijnen,
schept dat voor de ander
de mogelijkheid hetzelfde te doen.’

De woorden uit dit gedicht ‘ Als de zon’ dat aan Nelson Mandela werd toegeschreven bij zijn inauguratie in 1994, klinken nog geregeld in mij door. Ook als ik na het Lichtjesfeest op de wijktuin huiswaarts keer.

Het was de eerste keer dat ik het Lichtjesfeest bezocht. Mijn jongste dochter Maite had hier eigenlijk voor gezorgd. Bij een bezoek aan de tuin eerder dit jaar ontspon bij Maite het idee om tijdens deze speciale avond een kraam in te richten voor haar actie. Ze zamelt geld in voor Pippi’s Opvang Curacao, waar dieren (honden, katten, vogels en paarden) in nood worden opgevangen. Als moeder sta ik er iedere keer versteld van hoeveel geld zij weet op te halen in de buurt en bij familie, vrienden en kennissen ook weer voor deze actie. Vorig jaar haalde zij maar liefst 600 euro op voor de verweesde orangoetans op Borneo. Zij probeert steeds andere manieren te bedenken om geld op te halen.

Dit keer had zij dus haar zinnen gezet op dit Lichtjesfeest. En natuurlijk hielp ik haar bij de voorbereidingen. Waar zouden we de mensen blij mee gaan maken? Waxinelichtjes versieren, wasco lampenkappen maken, kerstslingers van grote pailletten fabriceren en op de dag zelf koekjes bakken en versieren? Ook Johan mijn lief uit Amersfoort vroeg ze mee te doen met muziek maken. Hij heeft een prachtig repertoire liederen voor de adventstijd die hij met gitaar, zang en mondharmonica ten gehore zou kunnen brengen. En Johan zei direct ‘ja’!

Maite, Johan en zijn zoon Daniël, en ik kwamen op 9 december aan bij een sprookjesachtig verlichte wijktuin. We volgden een pad met lichtjes langs gezellig ingerichte kraampjes en vuurkorven naar de kas, onze stek die avond. Geen betere plek hadden wij ons kunnen voorstellen met de heerlijke geur van verse pompoensoep om ons heen. Het glazen kasje midden in de boomgaard was even ons ‘Glazen Huis’. Maite achter haar goededoelenkraam met alle handgemaakte spulletjes, Johan met gitaar en mondharmonica ervoor. Daniël en ik zorgden voor de lekkere hapjes tussendoor, die op het fantastisch georganiseerde Lichtjesfeest verkrijgbaar waren.

Wat een fijne sfeer en saamhorigheid hebben we ervaren op dit Lichtjesfeest. Overal was muziek en warmte. En zoveel vrijgevigheid van de bezoekers voor Maite’s actie. We keerden dankbaar naar huis. Dankbaar voor de grote ogen van kinderen, voor de giften en dankbaar voor de lieve woorden van grote mensen voor Johans muziek en liederen. Liederen die met zorg waren uitgekozen voor deze adventstijd, waaronder de Boliviaanse versie van ‘In de donk’re winternacht’ of het Zweedse kerstlied Koppången van Py Båckman met een mooie Nederlandse vertaling.

We zijn dus bestemd om allemaal te stralen, ook na deze Lichtjesavond. ‘En als we ons licht laten schijnen,
schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.’

Fijne Kerst

Ellen van Ojen