Het is 10 december, Wereld Lichtjes Dag, en ik steek een kaarsje aan voor mijn overleden zusje. Met warmte denk ik terug aan de avond ervoor….lichtjesavond van buurttuin de Zoete Aarde, de derde alweer. Het is de tweede die ik meemaak als tuinvrouw en vrijwilligster. Na bijna 9 maanden afwezigheid en de- tuin-op-afstand-volgen verheug ik mij op licht, warmte en samenzijn.
Licht…..van de honderden lampjes in de bomen, op de daken en in de kassen. Van de stralende gezichtjes van de kinderen die rondrennen, marshmallows roosteren, kerstballen versieren en naar de verhalen luisteren. Van de glimlachende bezoekers, die begroet worden bij het komen en bedankt bij het weggaan met een kaartje en een bloembol. Van gezinnen die rondlopen en de kraampjes bewonderen met zelfgemaakte kerststukjes, kaarten en tassen. Die samen genieten van soep, oliebollen en hutspot en genieten van de muziek van het Dickensorkest, ’n gitarist en ’n accordeonist.
Warmte…..van de vuurkorven, van de grote vuren waarop brood aan ’n stok word geroosterd, van glühwein en warme soep. Maar vooral de warmte van de tuin: iedereen doet zijn/haar best, jong en oud, klein en groot, om er een feestje van te maken. In de kleine kas worden enthousiast poffertjes gebakken. Iemand ontdekt dat de bezoekers er niet kunnen komen omdat de twee paden, die erheen leiden, geblokkeerd worden door het orkest en de driepoot met glühwein. Snel knutselt iemand een bordje met een pijl en er komen lampjes bij het donkere pad om de mensen naar de poffertjes te brengen. Zo ken ik de tuin: er wordt iets gezien dat anders of beter kan en vrijwel direct staat er iemand op die iets bedenkt en aan de slag gaat. Alleen of met medetuinders/vrijwilligers.
Ik doe kranten en hout in de vuurkorven en als ze branden loop ik naar de keuken. Daar staat een jongeman dapper, maar een beetje triest kijkend, in een enorme pan erwtensoep te roeren. “Zal ik het van je overnemen ? Ja graag mevrouw !!”
Ik was ingepland om soep te verkopen, maar kom de keuken niet meer uit. Iemand wil graag potten met fruit kopen (kan dat vanavond? Hoe duur zijn ze ?). We komen borden voor de hutspot tekort, weet jij waar ze staan ? Zijn er ook tafelkleedjes voor de kramen? Mevrouw, wij staan in het donker bij de kraam, zijn er ook lampjes ? …en samen vinden we olielampjes, vullen ze en steken ze aan. Ik warm soep en glühwein en wijs een benauwd kijkend meisje waar de wc is.
Overal vrijwilligers, herkenbaar aan de rode kerstmuts, zoveel meer dan vorig jaar… Bijna geen tijd om kennis te maken of bij te kletsen, dat komt later wel een keer. Nu is het lichtjesavond en wordt er geholpen, gewerkt, gelachen.
Dat is de kracht van deze buurttuin: zien en gezien worden. Samen werken, samen genieten. Samen-zijn. Licht en warm. Ik ga weg met een glimlach en een traan. Dankjewel Zoete Aarde !