ZOETE AARDE IN 2017 Hoe was het dit jaar in de buurttuin? Wat viel op? Wat was bijzonder? Ik heb hier een hele stapel blaadjes voor mij liggen, met kleurige pennen beschreven door de vrijwilligers tijdens het etentje bij Stichting Iedereen Een Maaltijd. Die teksten zou ik allemaal kunnen kopiëren en bundelen, en er dan een geweldig magazine mee maken! Een idee voor volgend jaar. Nu ga ik er af en toe uit citeren. Woorden uit de verhalen zijn gebruikt voor de kopjes van deze terug- en vooruitblik.

ONTMOETING Op bijna alle 50 blaadjes komt dit woord op de een of andere manier terug. Alles draait om ontmoeting in de buurttuin. ‘De gezelligheid met de bekende vrijwilligers en de verrassende ontmoetingen met bezoekers’, staat met stip op nummer1. Ook het ‘niet moeten’ wordt genoemd, de ontspanning, het ritme van de natuur volgen. ‘Rust vinden door bezig te zijn’. ‘De mensen zijn hier vriendelijk en ‘open minded’. ‘De tuin verbindt mensen met elkaar en met de natuur’. ‘Ik maak er altijd iets moois mee, iets onverwachts’. ‘Je kunt er nieuwe ideeën opdoen’. ‘Ik voel mij er zo welkom!’. ‘Het is net een grote familie’. Hartverwarmend om al deze ervaringen te lezen. Het geeft moed voor de toekomst. Wat lijkt het inmiddels lang geleden dat we actievoerden voor het behoud van de tuin. Er ontstaan nu tradities. Er worden draaiboeken gemaakt van activiteiten. Niet dat alles hetzelfde blijft, nee zeker niet. Ruimte voor creativiteit en initiatief blijven belangrijke kenmerken van de buurttuin.

SOEP Heb jij al eens soep gegeten in de tuin? ’s Woensdags om 12:00 uur in zomer en winter, herfst en lente, er is elke week soep in de kas. Bakker Jongerius schenkt heerlijk brood. 12 buurtbewoners koken om de beurt de lekkerste soepen. Ook tijdens de Lichtjesavond en voor de allereerste keer in de tent tijdens ‘kerst in het park’ was er soep. Het is zo ongeveer het handelsmerk van de buurttuin. Als komende zomer de Zondag in het park doorgaat, zal daar ook wekelijks Zoete Aarde soep te vinden zijn. Gemaakt met zoveel mogelijk ingrediënten uit de groentetuin. Gezond en lekker en een visitekaartje voor de tuin!

MOOIE OOGST en VRUCHTBAAR JAAR Dat was het. Dankzij de mest, niet te veel en niet te weinig, regen en veel actieve tuiniers. Wat viel op? De bloemenpracht langs het fietspad. De obelisken met lathyrus. De stug-door-wiedende tuinvrouwen en mannen. De geweldige boeketten die er in de bloementuin geplukt werden. Chapeau dames en heren! De keurige, kleurige kruidentuin is voorzien van naambordjes waarop veel wetenswaardigheden over de kruiden te lezen zijn. En let op, komend jaar zullen de stokrozen aan de zuidkant van het huisje bloeien. Deze tweejarigen zijn goed opgekomen en hebben het vast en zeker naar hun zin in de zon. Dank aan de KRUIDENTUINGROEP en BLOEMENTUINGROEP. De opgehoogde bedden in de groentetuin zorgden ervoor dat er dit jaar geen planten verdronken door overstromingen. Snijbonen, tuinbonen, peultjes, bietjes, wortels, pastinaken en schorseneren en nog veel meer, het groeide allemaal als kool. Hulde aan de MOESTUINGROEP. Veel vaste klanten vinden hun weg naar de groentetuin. Daar doen we het voor! De perenoogst en bessenoogst was groot. Het werk van BOOMGAARDGROEP en BESSENTUINGROEP bleef zo niet onopgemerkt. Ook in de huurtuinen heerste tevredenheid en tuingeluk dit seizoen. In de vaste tuinen, waar mensen het hele jaar door huren, worden ook in de winter, op de aller kortste dagen van het jaar, nog palmkool, boerenkool en spruitjes geoogst. De boomgaard en bessentuin staan er geweldig mooi bij. Het gras maaien, misschien wel de grootste klus van de tuin, het lukt.

FEEST Aan de lange droomtafel werd vrolijk gefeest. Alleen het versieren van zo’n prachtige plek tussen de fruitbomen is al een feestje. Veel buurtbewoners zien dat en weten de buurttuin te vinden als er iets te vieren is. Soms verzorgen mensen alles zelf. Vaak zijn er vrijwilligers die een maaltijd of een high tea willen maken. Een enkele keer is er een thuis kok van ‘Thuisafgehaald’ die meehelpt. Zo kan er naar ieders smaak en stijl gevierd worden in de tuin. Zonder vlees en zonder bbq, zonder harde elektronische muziek. In harmonie met de natuur. Dat lukt iedere keer wonderwel. Enkele hoogtepunten: de Soroptimisten-bijeenkomst met ‘vegan’ koken, het diner voor Denkers sportclub, de onthulling van een erfgoedbord op Open Monumentendag – de high tea voor de vrijwilligers van de Halte 2717 en natuurlijk de 5 plantaardige diners in juni. Wat een enorme uitdaging was dat en wat een feest dat het lukte. Veel dank aan iedereen die meehielp met, boodschappen doen, koken, serveren, opruimen. Vele handen maken licht werk, deze uitdrukking blijkt bij elke festiviteit in de tuin weer waar.

MARKTEN het waren er nogal wat dit jaar. De hippiemarkt was een nieuw en zeer succesvol initiatief van Deborah. Zij is een creatieve duizendpoot en wist in korte tijd een leuke groep mensen op de been te krijgen die iets wilden komen verkopen in de tuin. Alles in ‘boomgaardstijl’ gemaakt van natuurlijke materialen, hout, wol, katoen en papier. Naast alle kramen kwamen Olga en Jaco (Road to nowhere) sfeer maken met hun feestelijke muziek op het terras. Er werd gedanst! De zon bleef de hele dag schijnen. Wat een tuingeluk! Ook bij Zoetermeer Culinair, Zondag en Markt in ‘t Park werd de tuin weer uitgenodigd. Voor de allereerste keer stonden we samen met de Hof van Seghwaert op de boerenmarkt in de Dorpsstraat. En altijd zijn er mensen te vinden die zin hebben om aan het werk te gaan om Buurttuin Zoete Aarde zichtbaar te laten zijn in de stad. Bij de markt in de Gondelkade en tijdens de duurzaamheidsmarkt was het door het bar slechte weer minder druk, wel gezellig. Buurttuinvrijwilligers maken het samen gezellig! Het is te zien op de foto’s die meestal vrij snel na een evenement op Facebook verschijnen.

TECHNIEK de minitractor is dit jaar gekocht, met ploeg, grasmaaier, cultivator en een frees. Alles staat veilig achter slot en grendel in een flinke zeecontainer. Verschillende grote mannen voelen zich weer kind als ze op de tractor door de tuin rijden. Nu kan de grond bewerkt worden op een moment dat echt geschikt is. Er hoeft nu niet meer gewacht te worden tot er een aannemer of hovenier tijd heeft om te komen ploegen of frezen. Alex bouwde een pracht van een compostbak, pronkstuk van de tuin.

MUZIEK ‘zit’ er in de tuin, figuurlijk én letterlijk! Liselet organiseerde eind maart ‘Earth Hour’. Een wereldwijd moment in maart waarop de aarde toegezongen wordt. Het was koud en warm tegelijk, een bijzonder mooie avond. Een paar weken later deed de tuin voor de eerste keer mee met huiskamerfestival ‘Gluren bij de buren’ en zong het tijdelijke tuinkoor vrolijke mantra’s voor een enthousiast publiek. Het Sint Maartenfeest werd groots gevierd met veel kinderen en een verhaal verteld door Pauline. Volgend jaar gaan we op zoek naar een accordeon of draaiorgel om de optocht door de wijk te begeleiden. Hoe zou dat zijn? Het komende jaar zal er vaker muziek in de tuin zijn. In samenwerking met het CKC en het Cultuurfonds Zoetermeer gaan we in de zomer zondagmiddag concertjes organiseren. Wil jij optreden of ken je mensen die een podium zoeken? Laat het weten, wij verheugen ons op nog meer muziek in de tuin!

SCHOOLTUINPLEZIER was er elke week, van april tot oktober. De groepen 5 van de Tjalk, Elzenhoek en Margrietschool kwamen naar hun schooltuin. Komend seizoen zullen Plankier en Annie MG Schmidt er ook weer bij zijn. We hopen dat er dit jaar veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen meekomen naar de schooltuinen. Het is ontzettend leuk om samen te tuinieren en te genieten van het zien groeien en bloeien van de plantjes die je zelf gezaaid hebt. Iedereen die mee wil helpen bij het schooltuinieren is van harte welkom! Ook de Keerkringleerlingen waren er wekelijks. Heel geconcentreerd zag je hen het gras maaien, bollenmanden maken, de singel snoeien. Goed gewerkt, beste kinderen en begeleiders!

MAATSCHAPPELIJKE STAGE Pas geleden zaten ze nog op de basisscholen in de buurt, nu helpen ze mee in de tuin. Derdejaars middelbare school leerlingen. 3 jongens en 2 meiden. Het valt niet altijd mee om de uren te plannen, wij zijn vooral actief tijdens hun eigen schooluren. Deze kinderen hebben drukke levens, toch zijn ze met veel plezier samen buiten aan het werk. Een waardevolle manier om te ervaren hoe je als vrijwilliger iets kunt betekenen voor de buurt!

CLUBS De JAM CLUB, lieve trouwe vrouwen. Wat maakten jullie dit jaar ontzettend veel zoete heerlijkheden. Onder aanvoering van Jill, eerst op woensdag-, nu op dinsdagochtend. Een cirkel van betrokken buurtbewoners brengt regelmatig lege ‘bonmaman’ jampotjes. Jullie vullen de potjes, plakken er prachtige etiketten op en voor je het weet is alles weer verkocht. Voor de markt in het park verstopten we potjes in een doos onder de tafel, om wat voorraad te hebben. Het dit jaar opgerichte TEATEAM heeft een zoete aarde melange ontwikkeld. In de appgroep worden spannende plannen gesmeed voor het komende theejaar. DE WANDELGROEP elke woensdag om 10 uur vertrekt er vanuit de tuin een groep wandelaars. Iedereen kan gratis mee. Sacha begeleidt en weet heel veel te vertellen over de geschiedenis van Zoetermeer. Bij terugkomst in de tuin is er koffie en aansluitend voor wie dat wil soep. DE KIPPENCLUB Zien jullie ook hoe vrolijk, frank en vrij de familie Chabo rond stapt? Dat komt vast en zeker door de liefdevolle verzorging, de hapjes rijst, het voer gesponsord door Diervoeders Zoetermeer! 6 kuikens groeiden op. Het bleken 3 hanen en ook 3 hennen!

WORKSHOPS in 2017 Bloemschikken met Maaike. Fietsjes schilderen met José. Twee keer betonschalen maken met Hilde. Zingen met Liselet. Kerststukjes maken met Pia. High tea met Jill. Tai Chi met Karien. Moodboards maken met Annemarie. Teeltplan maken met Aletta. Kinderkook-workshops met Marianne.

PRIJZEN De uitreiking van de Lenteprijs van Fonds 1818 en AD is elk jaar weer een zeer inspirerende bijeenkomst in het Nutshuis in Den Haag. Dit keer verzonnen we een tulpentuin en wonnen 5000 tulpen, die met burendag geplant zijn. Over een paar maanden is iedereen welkom om een prachtige bos voor iemand anders te komen plukken. De volgende prijs van 2017 was de LIDL Helpt lokaalprijs. Omdat LIDL twintig jaar in Nederland actief is, steunt iedere winkel een buurtproject, met maar liefst 1000 euro. Dankbaar namen we op een zonnige woensdagmiddag een mooie cheque in ontvangst. Tot slot de spannende stemactie van Specsavers. Met twaalf Zoetermeerse doelen waren we in de race. Dankzij alle enthousiaste mensen die met al hun e-mailadressen stemden, eindigde de buurttuin op nummer 1. Dus heb je een nieuwe bril nodig, op naar Specsavers, want de tuin krijgt in 2018 voor elke verkochte bril een bijdrage van het bedrijf. Tot slot kunnen we verklappen dat er komend jaar nóg een stemactie aan komt. De tuin is genomineerd door de ING-bank voor deze prijs: https://www.ing.nl/de-ing/over-de-ing/INGNederlandfonds/help-nederland-vooruit/index.html Vanaf 22 januari kan er weer gestemd worden. Het is een beetje snel na de vorige stemactie, maar we zijn er toch superblij mee. Hopelijk willen jullie allemaal weer een stem uitbrengen op de buurttuin! Hartelijk dank alvast!

SUBSIDIES Burendag, maar niet heus. Door mijn onoplettendheid bij de aanvraag gaf ik de tuin wel op voor Burendag en kwam er een mooi doosje met de post. Een pak koffie, servetten en naamstickers, daar deden we het mee dit jaar. De groene motor stelde geld beschikbaar om nieuwe oude appelbomen te kopen. Via het Oranjefonds kwam er subsidie binnen voor NLdoet. Wendy maakte een prachtige SPONSORBOOM en Wilma zorgde dat iedereen daarin werd vermeld. Van het Zoetermeerfonds kregen we een mooi bedrag voor muzikale optredens tijdens de lichtjesavond.

LICHT Op een goede dag in december lag er een kaart in de brievenbus van de tuin. WONDERFULL stond er op de voorkant. Op de achterkant geweldig mooie woorden over hoe gelukkig een buurtbewoonster werd van de betoverende lichtjes die ze elke ochtend op weg naar haar werk in de tuin zag branden. Dankbaar stemmend, zo’n lieve kaart! Met LICHT begon de tuin vier jaar geleden. Een vrolijke lichtjesmiddag in december 2014. Het lijkt al een eeuw achter ons te liggen. Licht blijft het motto van de tuin. Licht brengen in de wijk, in het leven van buurtbewoners, stadsbewoners. Het grootste evenement van het jaar, de LICHTJESAVOND, is hier het beste voorbeeld van. Wat een sprankelende avond was het. Dank aan iedereen die er bij was. Volgend jaar weer.

SAMENWERKING Zoetermeer on stage – Stadsambassade – Bijenlandschap – scholen in de wijk – winkels in de Leyens – Gondelkade 33 – Palet Welzijn – Halte 2717 – Stichting Mooi – basisscholen in de wijk – gezondheidscentrum de Leyens – De Keerkring – de Sniep – Shine + – CKC – Floravontuur – Hoek hoveniers – fonds1818 – Oranjefonds – Hof van Seghwaert – Ambachtenwerkplaats van Piëzo – kerken in de stad – imker Jeroen – Gemeente Zoetermeer (NME)- Kern Kinderopvang Het Lijsternet – IVN Zoetermeer – Wijkpost Buytenwegh-de Leyens – Specsavers – Historisch Genootschap Oud Zoetermeer – Stichting Iedereen een Maaltijd – Egelopvang – Vogelwerkgroep Zoetermeer – Natuurtuin Westerpark – Terra Art Projects

ZORGEN zijn er om lieve betrokken tuinmensen die het moeilijk hebben dit jaar. Soms lukt het niet meer of een poosje niet, om naar de tuin te komen al wil je nog zo graag. Beste mensen als jullie dit lezen: Jullie zijn in onze gedachten en worden gemist. Liefs van alle bekenden uit de tuin!

Met GASTVRIJHEID wil ik afsluiten. Hoe kan de tuin zo’n gastvrije plek in de stad zijn? Hoe bestaat het dat het er altijd weer gezellig, netjes, kleurrijk en uitnodigend uitziet? Hoe komt het dat zo veel mensen zich thuis voelen aan de Broekwegzijde 195? Dat is dankzij jou, die dit leest. Jij bent een gastvrouw of gastheer, bouwer, sjouwer, maaier, planter, wieder, snoeier, plukker, afwasser, opruimer, kok, kunstenaar, muzikant, lacher, luisteraar, verteller, knutselaar, schilder, timmermens, wandelaar, helper, lief mens! Omcirkel in gedachten maar wat bij jou past. Dankzij jouw vriendelijkheid en behulpzaamheid is buurttuin Zoete Aarde nu wat het is. Veel dank voor het steentje, de stenen, de muren, het dak en het fundament (al klinkt dat wel wat gek voor een tuin), voor dát wat jij bijdroeg dit jaar!

En dank voor het verder vertellen van HET VERHAAL van de buurttuin. Een vraag aan het begin van 2018. Misschien ken jij iemand die de tuin nog niet kent? Wil je deze brief dan doorsturen!? Dat zou geweldig zijn. Ik stel mij voor dat er mensen zijn die dit lezen en denken: ‘daar zou ik ook wel bij willen horen, een steentje bij willen dragen’. Je bent hartelijk welkom, elke woensdagmiddag om 12 uur bij een kopje soep. En vanaf april weer elke dag. Thee en koffie staat klaar. Hartelijk welkom!

Namens het bestuur van buurttuin Zoete Aarde
Een groen en gelukkig 2018 gewenst
Jannie van Maldegem
06-37557355