We zouden al paadjes hebben gestampt, aardappels hebben gepoot, goudsbloemen hebben gezaaid, tuinbonen gelegd én bonenkruid gezaaid. De schooltuinakker zou vol hebben gestaan met vrolijke naamborden die aan wilgentaken zouden zijn gebonden. Elke groep vijf leerling in de buurt van Zoete Aarde zou een eigen moestuin mogen verzorgen en zijn en haar eigen groente, kruiden en bloemen mogen telen…
We doen op een organische en biologische wijze aan gewasbescherming: we zaaien in de buurt van onze aardappels wat goudsbloem tegen de aaltjes bijvoorbeeld en er zijn meer dan genoeg lieveheersbeestjes die op de zwarte luis afkomen die de tuinbonenplanten altijd komen koloniseren.

Ondanks onzekere tijden werken we toe naar een mooi moestuinseizoen ook op de schooltuinakker. Een dezer dagen worden keet en caravan voorzien van vlotte en educatieve schilderingen door Street Artist Tobias Becker Hoff. Let op, zodra het mooi droog weer is kun je hem bezig zien. De schilderingen zullen de schooltuinlessen versterken omdat ze gaan werken als moderne schoolplaten. Ze laten bodemleven, waterleven maar ook honingbij en wilde bij zien… ik ben razend benieuwd naar het resultaat.
Ondertussen is gestart, in de kleine kas, met het ‘voortrekken’ van bietjes en kropsla (dank aan RijkZwaan). Alle zaden en gewas zijn besteld. We prakkiseren ons een rotje over hoe het gaat of kan gaan werken in het nieuwe normaal: onze 1,5 meter maatschappij.

Misschien verlangt een mens in deze Corona-tijd zo nu en dan zelfs naar een klein gevleugeld en zoemend bestaan…

Laat dat nu mooi uitkomen! Er is al ruim twee jaar gewerkt aan het inrichten van een ‘honey-highway’ tussen Buurttuin Zoete Aarde en de Perenboomgaard in Seghwaert, de Hof van Seghwaert. Op deze ‘snelweg voor wilde bijen’ staan zoveel mogelijk B&B4bees!
De route heet: BuurtBijenLint Zoetermeer. Dit uitverkoren kern met pit -project is helemaal geslaagd. De doelen zijn gehaald en deze wandelroute langs insectenhotels met voedselplanten: de B&B4bees voor wilde bijen zijn opgezet en worden door velen onder jullie: bij-vriendelijke buren, onderhouden of gemonitord.
De route is uitermate geschikt om zichzelf verder uit te breiden langs nog meer groene plekken die we ‘wilde bij’- vriendelijker kunnen inrichten met elkaar.

Wat ook is gelukt: een prachtige bijenflyer maken in samenwerking met Gus Ingram, Hans Spil en niet te vergeten Henk en Hans van de gemeentelijke drukkerij.

De folder over het BuurtBijenLint Zoetermeer, de B&B4Bees – wandelroute staat voor jou klaar in de bijzondere bijenkast aan het hek van Buurttuin Zoete Aarde.
Een kastje waar je met je hand in mag en waaruit je een folder kunt nemen. Vanaf 15 april tot en met 22 april ook nog iets anders: een zakje zaadjes voor voedselplanten voor bijen van de Pollinators.

Een bijzonder bestuivend en BeeFriendly idee toch?
Kun je je toch een beetje een vrij zoemende bij voelen.
Oh ja vergeet ook niet het bijentelweekend op 18 en 19 april. Ga naar www.nederlandzoemt.nl en doe zelf mee aan het grote onderzoek naar de stand van wilde bijen in ons land.

Heel veel wandelplezier langs het BuurtBijenLint en graag tot ziens in de buurt van Buurttuin Zoete Aarde of De Hof van Seghwaert!

Simone Langeveld, voorzitter van Stichting Buurttuin Zoete Aarde