Hoe kom je er bij om een paviljoen te gaan bouwen? Misschien vraag jij je dat af. Vaak begint er bij mij iets te borrelen als ik op reis ben. Dan zie ik dingen waarvan ik het bestaan niet kende. Of ik kom ergens waar ik mij heel goed thuis voel. Ooit fietsten wij langs de IJssel en zagen op een klein campinkje een labyrint in het gras gemaaid. Ik wist meteen: ‘dit zou bij ons thuis aan de dijk van de Meerpolder ook kunnen.’ En zo gebeurde het. Jan is handig en heeft er lol in om iets te bouwen of te maken. Hij maait al wel 10 jaar het labyrint en dagelijks spelen daar kinderen in. Nu kan hij dus aan de slag in de buurttuin.

Hoe kwamen we op het idee voor het paviljoen? In 2008 (ongeveer) studeerde onze Aletta een half jaar in Stockholm. In de herfstvakantie zochten wij haar daar op. Ze liet ons de mooiste plekjes van de stad zien. Het meest bijzonder vond zij het eiland Djurgarden met daarop https://www.rosendalstradgard.se/plantbod/ Een sprookje! Het deed mij meteen denken aan wat toen nog ‘wijktuin Broekweg’ was. Ik tuinierde daar ieder jaar met de kleuters van de Margrietschool. Hoe het verder ging weten jullie. Die geschiedenis is al talloze malen geschreven. Dat ga ik hier niet nog eens herhalen.

Wijktuin Broekweg werd Buurttuin ‘Zoete aarde’. Gevoed, ontwikkeld en gedragen door een bont gezelschap dromers, denkers en ook vooral doeners. We vergaderen zo weinig mogelijk. Heb je een groen, duurzaam en sociaal idee? Ga het maar uitvoeren. Help elkaar, probeer elkaar te begrijpen, lach een beetje om jezelf en om de ander. Dat is ons uitgangspunt. Zo bouwen we samen aan een droomplek. Het groene hart van de Leyens. Met straks een hip paviljoen op de plek van het oude schuurtje.

Hoever is het? De schuur is leeg. Wat er nu eerst moet gebeuren is het verplaatsen van de glazen overkapping. Dat is een precies klusje. Ken jij iemand die verstand heeft van werken met glas in kassen? We horen het graag. Ik zal iedere maand een stukje schrijven over hoe de verbouwing vordert. Dank aan iedereen die mee helpt!

Jannie van Maldegem