Home 9 Weer

Het Zoete Aarde weerstation

 

Sinds 2018 is in Buurttuin Zoete Aarde een weerstation. De lokale weerman Rob Oele die graag schrijft doet dit ook over het weer in Zoetermeer. Hij schrijft onder andere voor Zoetermeer actief.

Rob blikt terug op het weer van februari, maart en april 2019.

“Op zaterdag 20 april haalde de temperatuur net niet de grens van 25 graden op de Zoete Aarde. Het scheelde maar een half graadje of het was hier dus een eerste zomerse dag van 2019 geworden. De maximumtemperaturen in de tuin vallen vaak een tikje hoger uit dan bij andere (bekende)weerstations in Zoetermeer. Dat komt waarschijnlijk door de besloten ligging van het terrein tussen de huizenblokken en hoge bomen. Aan de kwaliteit van ons weerstation zal die wat hogere waarde niet liggen: er zit zelfs een ventilatortje bij de temperatuur-sensor zodat warme lucht zich daar niet ophoopt. Vorig jaar begon ook rond deze tijd het warme weer. Dat bleek de opmaat naar de Grote zomer van 2018 die allerlei records vestigde qua zonneschijn en (langdurige) warmte. En het werd ook heel droog wat natuurlijk problemen opleverde voor de boeren en ook de tuinliefhebbers onder ons. Heel het land had daar last van hoewel het in onze regio uiteindelijk wel meeviel. Forse regens aan het begin van de herfst brachten hier al veel verlichting. En de recente erg natte februarimaand zorgde ervoor dat het zogenaamde ‘neerslagtekort’ in en rond Zoetermeer weer helemaal was weggewerkt. Maar nu is er al ruim een maand lang nauwelijks wat gevallen en blakert
een stralende zon de velden en gewassen. Gaan we misschien weer een droge hete zomer tegemoet? Daar valt nog niets over te zeggen. Het lijkt er nu op dat in de tweede helft van komende week weer regen gaat vallen. Wat er daarna gebeurt is koffiedikkijken!

Wordt vervolgd…”